Usein kysyttyä

Aiomme esittää vuokrattuja ja omistamiamme elokuvia oppilaskunnan elokuvailloissa. Tarvitsemmeko jonkin luvan?

Kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Sen sijaan sellaiset tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella, eivät ole tekijänoikeusneuvoston mukaan julkisia. Elokuvan julkisen esittämisen oikeudet ovat yleensä elokuvan tuottaneella yrityksellä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Saanko laittaa YouTubeen video- tai kännykkäkameralla kuvaamaani omaa aineistoa?

Omaa aineistoa (mm. kotivideoita tai kavereiden kanssa tehtyjä lyhytelokuvia) saa jakaa ja levittää niin kuin itse haluaa. Jos tallenteella kuitenkin näkyy tai kuuluu toisen tekemä teos, lupa teoksen välittämiseen yleisölle tulee hankkia teoksen tekijältä tai muulta oikeudenhaltijalta.

Mikäli tallenteelta on tunnistettavissa henkilöitä, on kaikilta tunnistettavilta henkilöiltä kysyttävä lupa tallenteen välittämiseen yleisölle. Lisätietoja voit katsoa Tietosuojavaltuutetun toimiston julkaisusta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

62
Tarvitsenko luvan, jos haastattelemieni henkilöiden tai muun kuvaamani videon taustalla näkyy muiden ottamia valokuvia tai esimerkiksi juliste?

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

82
Kutsun ystäväni katsomaan elokuvia kotiini. Tasaamme elokuvien vuokrauskulut osanottajien kesken, onko kyseessä julkinen esitys?

Ei ole. Tekijänoikeusneuvoston mukaan kotikutsuina järjestettävät elokuvaillat - vaikka kulut jaettaisiinkin - eivät ole julkista esittämistä. Näin ollen esityslupaa ei tarvitse erikseen hakea.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

65
Tarvitsenko luvan, kun käytän elokuvaa opetuksessa?

Kyllä, elokuvien esittämiseen oppilaitoksessa tarvitaan aina lupa. Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä, ja julkiseen esittämiseen tarvitaan tekijän lupa. Lupa tarvitaan, vaikka esittäisit elokuvasta vain lyhyitä, muutaman minuutin näytteitä. Kotimaisten elokuvien opetuskäyttöluvat saat Tuotoksesta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

72
Voinko näyttää opetuksessa videopätkiä sitaattisäännöksen nojalla?

Sitaattioikeus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi. Tyypillisimmillään tästä on kyse tieteellisessä työssä, jossa muiden julkaisemia ajatuksia käytetään osana omaa julkaisua. Sitaattioikeus ei siis mahdollista esimerkiksi elokuvan tai sen osan käyttämistä opetustilanteen havainnollistamis- tai elävöittämistarkoituksessa. Uutta teosta luotaessakin lainaus voi tapahtua vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Oikeuskäytännössä käyttöoikeus on usein rajoitettu muutaman sekunnin kestoisen kohtauksen käyttöön.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

73
Saako YouTubesta ladata videoita omalle koneelle?

Ei saa. YouTuben käyttöehdot kieltävät videoiden tai niiden ääniraitojen kopioimisen omalle koneelle. Tämän lisäksi YouTubesta löytyy paljon materiaalia, joka on laitettu sinne kysymättä lupaa oikeudenhaltijoilta. Laittomasta lähteestä kopioiminen ei ole sallittua edes yksityiseen käyttöön.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

132
Saako YLE Areenaa käyttää opetuksessa?

Kyllä! Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet YLE Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä. Opetuksessa voidaan käyttää Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvat eivät kuitenkaan kuulu luvan piiriin eikä ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

88
Saako YouTubesta näyttää videopätkiä opetuksessa?

YouTuben palveluehtojen kohdassa 5.1 L todetaan palvelun olevan tarkoitettu ainoastaan henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöön. Oppilaitoksessa tapahtuva esittäminen on julkista esittämistä, joten palveluehtojensa mukaan YouTubea ei voida opetuksessa käyttää. Tämän lisäksi tekijänoikeuslain mukaan teoksen julkinen esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa teoksen tekijältä tai oikeudenhaltijalta (tosin vaikka luvan tässä tapauksessa saisi, niin YouTuben käyttöehdot olisivat edelleen esteenä asialle).

 

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

110
Saanko laittaa YouTubeen omatekoisen videon, jossa soi radio taustalla?

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Yleisön saataville saattamista on myös radion käyttäminen taustamusiikkina YouTube-videossa, joten tällaiseen käyttöön tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa. Myös YouTube itse edellyttää käyttöehdoissaan, että käyttäjällä on oikeus lisätä video palveluun. Lupia voi tiedustella Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

27
Saako Netflixiä tai muita streaming-palveluita käyttää julkisissa tiloissa, kuten kampaamossa tai ravintolassa?

Useiden palveluiden käyttöehdot (esim. Katsomo, Ruutu, Netflix ja YouTube) kieltävät julkisen esittämisen. Asia kannattaa selvittää ottamalla yhteys palveluntarjoajaan.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

5
Miksei TV-kanavien nettipalveluiden (Yle Areena, Katsomo, Ruutu.) koko tarjonta näy ulkomailla? Entä miksi Suomessakin osa ohjelmistosta jää pois nettipalvelusta?

Kyse on TV-kanavien ja ohjelmien oikeudenhaltijoiden välisistä tekijänoikeussopimuksista. Kanavat ovat sopineet ohjelmien tekijöiden kanssa, missä niiden ohjelmia saa esittää ja kuinka kauan. Ellei ohjelmasisällön esittämisestä muualla kuin Suomessa tai nettipalvelussa ole sovittu, ei televisiokanavilla ole oikeutta sitä näyttää. Osa palveluiden sisällöstä on kuitenkin katsottavissa ulkomaillakin, kuten Ruutu-palvelun SM-liigan, Superpesiksen ja Vaahteraliigan live-lähetykset.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

6
Tarvitsemmeko luvan elokuvakerhoon, joka kokoontuu kerran viikossa katsomaan elokuvan? Onko luvan kannalta eroa, jos elokuva on ostettu, vuokrattu tai TV:stä tallennettu?
Vuokratut, kaupasta ostetut ja TV:stä tallennetut elokuvat ovat tarkoitettu lähtökohtaisesti yksityiskäyttöön. Näin ollen elokuvan esittämiseen muussa kuin yksityisen käytön piirissä tulee pääsääntöisesti hankkia lupa riippumatta tallenteen lähteestä. Yksityisiä tilaisuuksia ovat Tekijänoikeusneuvoston mukaan tilaisuuksia, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu vain muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella. Elokuvakerhon toiminta ei ole yksityistä käyttöä vaan julkista esittämistä. Näin ollen elokuvien esittämiseen tarvitaan oikeudenomistajien lupa.

Tuotos tarjoaa kotimaisen elokuvan esityslupaa myös muille ei-kaupallisille tahoille kuin vain oppilaitoksille. Julkisen esittämisen lupaa voivat hakea esim. nuorisotoimet, seurakunnat sekä erilaiset järjestöt, yhdistykset ja harrastepiirit. Luvan piiriin kuuluu yli 350 tallennelevityksessä olevaa kotimaista elokuvaa. Elokuvan voi hankkia vapaasti: lainaamalla kirjastosta, vuokraamalla video- tai internetvuokraamosta, ostamalla liikkeestä, tilaamalla tilauspalvelusta tai tallentamalla televisiosta.

M&M Viihdepalvelu Oy myöntää lupia julkiseen esittämiseen ja vuokraa useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvia. Muiden elokuvien osalta lupaa voi tiedustella tuotantoyhtiöltä tai elokuvan levittäjältä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos ry

74
Opetan yliopistolla. Voinko laittaa artikkelissa julkaistun kaaviokuvan luentokalvoihini?

Tekijänoikeuslain mukaan julkistetuista teoksista saa ottaa hyvän tavan mukaisia sitaatteja. Sitaattien tulee olla oman esityksen tukena ja perustella tai havainnollistaa sitä. Jos kuvan sisällyttäminen kalvoihin toteuttaa tämän vetoamisfunktion, saat sisällyttää kuvan kalvoihisi lupaa kysymättä. Tekijä ja lähde on mainittava alalla noudatettavan hyvän tavan mukaisesti. Tekijänoikeus ei myöskään ulotu teosten tietosisältöön kuten tutkimustuloksiin, kaavoihin tai teorioihin, ainoastaan omaperäiseen tapaan esittää ne. Teosten sisältämät tiedot yms. ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

76
Miten voin käyttää dokumenttikameraa oppitunnilla?

Dokumenttikameralla voi oppitunnilla näyttää kirjoja, lehtiä ja muita julkaisuja piirtoheittimen tapaan. Julkaisun voi heijastaa datatykillä oppilaiden katsottavaksi. Näytettävää sivua ei saa kuitenkaan ilman lupaa tallentaa pysyvästi esimerkiksi kameran muistiin, muistitikulle tai tietokoneeseen. Oppilaitoksille tarkoitettuja digilupia voit tiedustella Kopiostosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

76
Voinko valokopioida työkirjaa, josta painos on loppuunmyyty?

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima valokopiointilupa ei koske työ- ja harjoituskirjoja. Niitä saa kopioida opetusta varten vain, jos on hankkinut erikseen luvan kirjan kustantajalta ja tekijöiltä. Työ- ja harjoituskirjat ovat kopioinnille erityisen haavoittuvaa aineistoa, eivätkä kustantajat ja tekijät ole tästä syystä halunneet sallia niiden kopiointia. Tarvittavan luvan saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä teoksen kustantajaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

97
Mistä saan lisätietoja kirjallisuuteen liittyvissä tekijänoikeusasioissa?

Lisätietoja voit kysyä kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

56
Koskeeko tekijänoikeus myös ulkomaisia kirjallisia teoksia?

Tekijänoikeus suojaa teoksia niiden kotimaasta riippumatta. Kaikkien teoskynnyksen ylittävien teosten käyttämiseen tulee pyytää lupa tekijänoikeuksien oikeudenhaltijalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

52
Haluaisin laittaa kotisivuilleni Shakespearen runon. Voinko tehdä niin?

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämän jälkeen teoksia saa käyttää vapaasti. Shakespeare kuoli vuonna 1616, joten hänen tekijänoikeutensa ei enää ole voimassa. Mikäli kyseessä on käännös, on kääntäjän tekijänoikeus mahdollisesti edelleen olla voimassa, jolloin kääntäjän lupa tarvitaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

66
Kuuluvatko käännökset tekijänoikeuden piiriin?

Riittävän omaperäistä käännöstä suojaa tekijänoikeus. Kääntäjällä on tällöin vastaavat oikeudet kuin alkuperäisteoksen tekijällä. Käännöksen tekemiseksi kääntäjän on hankittava alkuperäisteoksen tekijältä lupa kääntämiseen, samoin kuin käännöksen levittämiseen yleisölle.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

57
Olen järjestämässä runoiltaa. Mitä minun tulisi ottaa huomioon?

Teosten julkinen esittäminen kuuluu tekijän yksinoikeuden piiriin, joten tarvitset luvan tekijältä. Julkista on lähes kaikki muu kuin lähimmässä perhe- tai ystäväpiirissä tapahtuva esittäminen. Lupaa kirjallisuuden julkiseen esittämiseen voi tiedustella kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

53
Haluaisin lainata toisen tekstiä omassa kirjoituksessani, onko tämä sallittua?

Siteerausoikeus on tekijänoikeuden rajoitussäännös, joka mahdollistaa hyvän tavan mukaisen lainauksen. Sitaatti on suora lainaus julkaistusta teoksesta. Lainatun tekstin tulee jollakin tavalla havainnollistaa omaa tekstiä: pelkkä lisäarvon tuottaminen siteerauksen avulla ei ole hyvän tavan mukaista. Hyvän tavan mukaisuus sisältää myös sen, että siteerattava tekijä ja lähde on mainittava.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

62
Onko kirjallisuuden käyttämiseen kysyttävä tekijän lupa?

Jos kyseessä on tekijänoikeuslaissa säädetty kappaleen valmistaminen ja yleisön saataviin saattaminen, on lupa lähtökohtaisesti aina kysyttävä. Tekijänoikeuteen on laissa kuitenkin säädetty tiettyjä rajoituksia, jolloin lupaa ei välttämättä tarvita. Tekijänoikeus ei päde lakeihin, asetuksiin sekä useimpiin muihin viranomaisjulkaisuihin.

Tähän kysymykseen vastasi: Sanasto

57
Tarvitsenko luvan, jos haastattelemieni henkilöiden tai muun kuvaamani videon taustalla näkyy muiden ottamia valokuvia tai esimerkiksi juliste?

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Voinko laittaa koulun kotisivuille oppilaiden ottamia valokuvia, tekemiä piirustuksia tai kirjoittamia tekstejä?

Oppilaalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä aineistoon, kuten piirustuksiin tai kirjallisiin opinnäytetöihin. Tällaisen teoksen käyttäminen esimerkiksi koulun kotisivuilla edellyttää oppilaan suostumusta. Jos oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

71
Saanko painattaa kuvataiteilija Marc Chagallin kivan kuvan hääkutsuumme ja lähettää sen noin sadalle vieraallemme?

Yksityinen käyttö on aina käyttöä lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä. Lisäksi yksityinen käyttö on rajoitettu muutamaan kappaleeseen. Muutama kappale on korkeintaan viisi kappaletta. Tätä laajempi käyttö edellyttää oikeudenhaltijan luvan. Suomessa Marc Chagallin oikeudenhaltijoita edustaa Kuvasto ry

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

52
Saanko laittaa valokuvateoksia tai maalausten ja veistosten kuvia omalle kotisivulleni, jossa kerron oman elämäni tapahtumista?

Et saa laittaa kuvia Internetiin ilman kuvan oikeudenhaltijan lupaa. Internet ei ole koskaan yksityistä käyttöä. Se että valokuvaaja tai muu kuvan oikeudenhaltija on antanut luvan toisintaa kuvan jollakin kotisivulla jossakin yhteydessä, ei rajoita valokuvaajan oikeutta muun käytön osalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

54
Saako kuvateoksen päälle laittaa tekstejä? Entä saako kuvaa rajata?

Tekijänoikeuslain 3 §:n mukaan teoksia ei saa toisintaa tekijän taiteellista ominaislaatua loukkaavalla tavalla. Tekstin sijoittaminen kuvan päälle ja kuvan rajaaminen voivat loukata kuvataiteilijan moraalisia oikeuksia. Tämän vuoksi tällaiseen käyttöön on saatava kuvataiteilijan lupa.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

48
Voiko rakennusta käyttää mainoksessa ilman arkkitehdin lupaa?

Käyttöä mainonnassa voidaan pitää kuvataiteilijan moraalista oikeutta ns. respektioikeutta loukkaavana käyttönä. Vaikka rakennuksen saa vapaasti kuvata, koskee tämä rajoitussäännös taloudellisia oikeuksia. Moraalisten oikeuksien vuoksi arkkitehdin lupa käyttöön on kuitenkin saatava.
 

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

53
Tarvitsenko luvan, jos haastattelemieni henkilöiden tai muun kuvaamani videon taustalla näkyy muiden ottamia valokuvia tai esim. juliste?

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

48
Voiko valokuvaa tai muuta kuvitusta siteerata?

Kuvia saa siteerata tieteellisessä esityksessä, kuten opinnäytetyössä tai taidehistoriallisessa tutkimuksessa, sekä arvostelevassa esityksessä, esimerkiksi teatteri- tai kuvataidearvostelussa. Kuvalla tulee olla yhteys tekstiin ja siteeraamisen on oltava perusteltua esityksen selventämiseksi tai havainnollistamiseksi. Kuvituksen kerääminen julkaisuun ei kuitenkaan ole mahdollista vetoamalla sitaattioikeuteen.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

58
Mitä ovat kuvan tekijöiden moraaliset oikeudet?

Kuvan tekijän nimi  tulee ilmoittaa hyvän tavan mukaisesti ja kuvaa  ei saa muuttaa tai esittää tekijää loukkaavassa yhteydessä.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

54
Mitä eroa on valokuvalla ja valokuvateoksella?

Valokuvateos on valokuvaamalla tai valokuvaamiseen verrattavin tavoin valmistettu teos. Valokuvateoksina suojataan ne valokuvat jotka valokuvaajan luovan työn omaperäisenä tuloksena ylittävät teoskynnyksen.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

49
Mikä on kuvataiteen teos?

Kuvataiteen teoksia ovat teoskynnyksen ylittäneet maalaus-, kuvanveisto-, valokuva-, piirros-, tekstiilitaiteen ja grafiikan teokset, installaatiot, ympäristötaideteokset ja muut vastaavat.
 
Kuvataiteen teosten osalta teoskynnys on ollut matala. Teoskynnyksen ylittymistä koskevia ratkaisuja on haettu käyttötaiteen osalta. Tavanomainen layout ei ole saanut teossuojaa. Tekijänoikeudelliselta kannalta ei ole merkitystä sillä, mille materiaalille kuva on painettu. Esim. pyyhkeeseen painetun piirroksen katsottiin olevan itsenäinen ja omaperäinen teos joka sai teossuojaa.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

48
Jos taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä on jo kulunut 70 vuotta, saako kuvaa käyttää vapaasti?

Kuvataiteilijan suoja-aika sekä moraalisten että taloudellisten oikeuksien osalta on ohi, kun tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt. Sen sijaan taideteoksen valokuvanneella valokuvaajalla on itsenäinen valokuvaajan oikeus, joka on tekijänoikeuslain 49 a §:n mukainen lähioikeus.
Kuvataiteilijan oikeuden haltijat eivät enää voi vedota taloudellisiin tai moraalisiin oikeuksiin suoja-ajan päätyttyä. Sen sijaan opetusministeriön alainen Tekijänoikeusneuvosto voi kieltää julkisesti sivistyksellisiä etuja loukkaavan käytön. Loukkaavana käyttönä ei pidetty Akseli Gallen-Kallelan teosten toisintamista posliinilautasissa.

Tähän kysymykseen vastasi: Kuvasto

48
Olen liikunnanohjaaja ja haluan käyttää laatimaani musiikkikokoelmaa tunnillani. Saako näin tehdä?

Kyllä, mutta sitä varten on hankittava erillinen liikunnanohjaajalisenssi Gramexista ja Teostosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

72
Toimin DJ:nä, voinko tallentaa levykokoelmani tietokoneeni kovalevylle ja soittaa levyt tietokoneelta?

Kyllä, mutta tarvitset tallentamiseen luvan Teostosta ja Gramexista. Yksityisiä kopioita ei saa ilman erillistä tallennuslupaa käyttää julkisessa esittämisessä. Sama pätee äänitteiden online -kaupoista hankittuihin kappaleisiin.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

79
Saanko laittaa omaan videooni ääniraidaksi mielimusiikkia omistamiltani levyiltä?

Jos aiot käyttää videota lähintä perhe- ja ystäväpiiriä laajemmissa yhteyksissä, tarvitset musiikin tallentamiseen ja esittämiseen luvat. Luvat saat Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

111
Järjestän syntymäpäiväjuhlat vuokraamassani tilassa, ja ohjelmassa on paljon elävää ja levyltä soitettavaa musiikkia. Tarvitsenko musiikin esittämiseen luvan?

Et tarvitse, jos tilaisuuteen on pääsy vain kutsumillasi vierailla. Julkisiin tilaisuuksiin sen sijaan on hankittava luvat Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

78
Kuinka paljon muusikot ja säveltäjät saavat tekijänoikeuskorvauksia?

Ammattimaisesti säveltävät ja sanoittavat saavat Teosto-korvauksia noin 2000 euroa vuodessa (mediaanitulo). Muusikoiden ja laulajien saamat Gramex -korvaukset ovat keskimäärin 550 euroa vuodessa. Nämä vaihtelevat yksilöittäin suuresti, koska niitä maksetaan hyvin tarkasti siinä suhteessa kuin heidän musiikkiaan soitetaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

70
Tarvitsenko luvan jos soitan levyjäni ravintolassa, jossa on ystäväni juhlat? Entä jos yhtyeemme esiintyy siellä?

Jos tilaisuuteen on kenellä tahansa pääsy joko suoraan, maksun maksamalla tai esim. jäsenyyden perusteella, on esitys julkinen ja tekijänoikeudella suojatun musiikin esittämiseen tarvitaan lupa tekijöitä edustavasta Teostosta sekä muusikkoja ja tuottajia edustavasta Gramexista. Elävän musiikin ollessa kyseessä lupa tarvitaan Teostosta, mikäli esitetään Teoston edustamien musiikintekijöiden teoksia.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Mitä eroa on Teostolla ja Gramexilla?

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille. Gramex kerää korvaukset esiintyjille (muusikko, laulaja, kapellimestari) sekä äänitetuottajille. Kun Teosto kerää korvaukset sekä äänitemusiikista että live-esityksistä, Gramex kerää niitä vain äänitemusiikista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

110
Saanko laittaa YouTubeen omatekoisen videon, jossa soi radio taustalla?

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Yleisön saataville saattamista on myös radion käyttäminen taustamusiikkina YouTube-videossa, joten tällaiseen käyttöön tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa. Myös YouTube itse edellyttää käyttöehdoissaan, että käyttäjällä on oikeus lisätä video palveluun. Lupia voi tiedustella Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

25
Saako CD-levyltä esittää musiikkia koulun aamunavauksessa, joka välitetään keskusradion kautta?

Kyllä saa. Koulun järjestämissä tilaisuuksissa, jotka liittyvät opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, voi esittää elävää musiikkia tai soittaa musiikkia äänitteeltä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

95
Olen liikunnanohjaaja ja haluan käyttää laatimaani musiikkikokoelmaa tunnillani. Saako näin tehdä?

Kyllä, mutta sitä varten on hankittava erillinen liikunnanohjaajalisenssi Gramexista ja Teostosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

71
Toimin DJ:nä, voinko tallentaa levykokoelmani tietokoneeni kovalevylle ja soittaa levyt tietokoneelta?

Kyllä, mutta tarvitset tallentamiseen luvan Teostosta ja Gramexista. Yksityisiä kopioita ei saa ilman erillistä tallennuslupaa käyttää julkisessa esittämisessä. Sama pätee äänitteiden online -kaupoista hankittuihin kappaleisiin.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Saanko laittaa omaan videooni ääniraidaksi mielimusiikkia omistamiltani levyiltä?

Jos aiot käyttää videota lähintä perhe- ja ystäväpiiriä laajemmissa yhteyksissä, tarvitset musiikin tallentamiseen ja esittämiseen luvat. Luvat saat Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

108
Järjestän syntymäpäiväjuhlat vuokraamassani tilassa, ja ohjelmassa on paljon elävää ja levyltä soitettavaa musiikkia. Tarvitsenko musiikin esittämiseen luvan?

Et tarvitse, jos tilaisuuteen on pääsy vain kutsumillasi vierailla. Julkisiin tilaisuuksiin sen sijaan on hankittava luvat Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Aiomme esittää vuokrattuja ja omistamiamme elokuvia oppilaskunnan elokuvailloissa. Tarvitsemmeko jonkin luvan?

Kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Sen sijaan sellaiset tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella, eivät ole tekijänoikeusneuvoston mukaan julkisia. Elokuvan julkisen esittämisen oikeudet ovat yleensä elokuvan tuottaneella yrityksellä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

63
Tarvitsenko luvan, jos haastattelemieni henkilöiden tai muun kuvaamani videon taustalla näkyy muiden ottamia valokuvia tai esimerkiksi juliste?

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

78
Kutsun ystäväni katsomaan elokuvia kotiini. Tasaamme elokuvien vuokrauskulut osanottajien kesken, onko kyseessä julkinen esitys?

Ei ole. Tekijänoikeusneuvoston mukaan kotikutsuina järjestettävät elokuvaillat - vaikka kulut jaettaisiinkin - eivät ole julkista esittämistä. Näin ollen esityslupaa ei tarvitse erikseen hakea.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

63
Tarvitsenko luvan jos soitan levyjäni ravintolassa, jossa on ystäväni juhlat? Entä jos yhtyeemme esiintyy siellä?

Jos tilaisuuteen on kenellä tahansa pääsy joko suoraan, maksun maksamalla tai esim. jäsenyyden perusteella, on esitys julkinen ja tekijänoikeudella suojatun musiikin esittämiseen tarvitaan lupa tekijöitä edustavasta Teostosta sekä muusikkoja ja tuottajia edustavasta Gramexista. Elävän musiikin ollessa kyseessä lupa tarvitaan Teostosta, mikäli esitetään Teoston edustamien musiikintekijöiden teoksia.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

75
Saako YouTubesta näyttää videopätkiä opetuksessa?

YouTuben palveluehtojen kohdassa 5.1 L todetaan palvelun olevan tarkoitettu ainoastaan henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöön. Oppilaitoksessa tapahtuva esittäminen on julkista esittämistä, joten palveluehtojensa mukaan YouTubea ei voida opetuksessa käyttää. Tämän lisäksi tekijänoikeuslain mukaan teoksen julkinen esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa teoksen tekijältä tai oikeudenhaltijalta (tosin vaikka luvan tässä tapauksessa saisi, niin YouTuben käyttöehdot olisivat edelleen esteenä asialle).

 

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

99
Mitä eroa on Teostolla ja Gramexilla?

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille. Gramex kerää korvaukset esiintyjille (muusikko, laulaja, kapellimestari) sekä äänitetuottajille. Kun Teosto kerää korvaukset sekä äänitemusiikista että live-esityksistä, Gramex kerää niitä vain äänitemusiikista.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

106
Saanko laittaa YouTubeen omatekoisen videon, jossa soi radio taustalla?

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Yleisön saataville saattamista on myös radion käyttäminen taustamusiikkina YouTube-videossa, joten tällaiseen käyttöön tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa. Myös YouTube itse edellyttää käyttöehdoissaan, että käyttäjällä on oikeus lisätä video palveluun. Lupia voi tiedustella Teostosta ja Gramexista.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

25
Saako Netflixiä tai muita streaming-palveluita käyttää julkisissa tiloissa, kuten kampaamossa tai ravintolassa?

Useiden palveluiden käyttöehdot (esim. Katsomo, Ruutu, Netflix ja YouTube) kieltävät julkisen esittämisen. Asia kannattaa selvittää ottamalla yhteys palveluntarjoajaan.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

4
Miksei TV-kanavien nettipalveluiden (Yle Areena, Katsomo, Ruutu.) koko tarjonta näy ulkomailla? Entä miksi Suomessakin osa ohjelmistosta jää pois nettipalvelusta?

Kyse on TV-kanavien ja ohjelmien oikeudenhaltijoiden välisistä tekijänoikeussopimuksista. Kanavat ovat sopineet ohjelmien tekijöiden kanssa, missä niiden ohjelmia saa esittää ja kuinka kauan. Ellei ohjelmasisällön esittämisestä muualla kuin Suomessa tai nettipalvelussa ole sovittu, ei televisiokanavilla ole oikeutta sitä näyttää. Osa palveluiden sisällöstä on kuitenkin katsottavissa ulkomaillakin, kuten Ruutu-palvelun SM-liigan, Superpesiksen ja Vaahteraliigan live-lähetykset.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

3
Voiko yksityisasiakkaana hankittua maksu-tv-korttia käyttää yritystoiminnassa, jos haluan käyttää live-urheilua ravintolassani?

Ravintolakäyttöön on mahdollista hankkia erillinen katseluoikeus maksu-tv-operaaattoreilta. Yksityisille kuluttajille myytäviä maksu-tv-kortteja ei ole lupa käyttää yritystoiminnassa.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

2
Tarvitsemmeko luvan elokuvakerhoon, joka kokoontuu kerran viikossa katsomaan elokuvan? Onko luvan kannalta eroa, jos elokuva on ostettu, vuokrattu tai TV:stä nauhoitettu?

Vuokratut, kaupasta ostetut ja TV:stä nauhoitetut elokuvat ovat tarkoitettu lähtökohtaisesti yksityiskäyttöön. Näin ollen elokuvan esittämiseen muussa kuin yksityisen käytön piirissä tulee pääsääntöisesti hankkia lupa riippumatta tallenteen lähteestä. Yksityisiä tilaisuuksia ovat Tekijänoikeusneuvoston mukaan tilaisuuksia, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu vain muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella. Elokuvakerhon toiminta ei ole yksityistä käyttöä vaan julkista esittämistä. Näin ollen elokuvien esittämiseen tarvitaan oikeudenomistajien lupa.

Tuotos tarjoaa kotimaisen elokuvan esityslupaa myös muille ei-kaupallisille tahoille kuin vain oppilaitoksille. Julkisen esittämisen lupaa voivat hakea esim. nuorisotoimet, seurakunnat sekä erilaiset järjestöt, yhdistykset ja harrastepiirit. Luvan piiriin kuuluu lähes 300 tallennelevityksessä olevaa kotimaista elokuvaa. Elokuvan voi hankkia vapaasti: lainaamalla kirjastosta, vuokraamalla video- tai internetvuokraamosta, ostamalla liikkeestä, tilaamalla tilauspalvelusta tai tallentamalla televisiosta

M&M Viihdepalvelu Oy myöntää lupia julkiseen esittämiseen ja vuokraa useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvia. Suomen Elokuvakontakti ry vuokraa kotimaisia lyhytelokuvia ja dokumentteja sisältäen julkisen esitysoikeuden. Muiden elokuvien osalta lupaa voi tiedustella tuotantoyhtiöltä tai elokuvan levittäjältä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos ry

73
Mitä tapahtuu jos myyn kopioituja levyjä tai pelejä?

Tällöin yksityistä kopiota käytetään muuhun kuin yksityisiin tarkoituksiin, joten kyseessä on tekijänoikeusloukkaus. Seurauksena saattaa olla rangaistus- ja korvausvastuu.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

71
Voinko valokopioida työkirjaa, josta painos on loppuunmyyty?

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima valokopiointilupa ei koske työ- ja harjoituskirjoja. Niitä saa kopioida opetusta varten vain, jos on hankkinut erikseen luvan kirjan kustantajalta ja tekijöiltä. Työ- ja harjoituskirjat ovat kopioinnille erityisen haavoittuvaa aineistoa, eivätkä kustantajat ja tekijät ole tästä syystä halunneet sallia niiden kopiointia. Tarvittavan luvan saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä teoksen kustantajaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

95
Kuinka paljon hyvitysmaksua kertyy?

Hyvitysmaksua kertyi vuonna 2010 noin 6,3 miljoonaa euroa. Sen taso oli aiemmin vakiintunut 11,5-12 miljoonan euron paikkeille ja ns. digisiirtymävuonna (kun perheet ostivat tallentavia digibokseja) sitä kertyi noin 15 miljoonaa euroa.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

46
Mikä on hyvitysmaksu?

Muistillisten tallennuslaitteiden sekä äänitettävien CD-levyjen ja nauhojen hintaan sisältyy Suomessa ns. hyvitysmaksu. Tämä on käytössä liki kaikissa perinteisissä EU-maissa.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

52
Jos CD- tai DVD-levyssä on kopiosuojaus, saako sen murtaa?

Lain mukaan kopiosuojausta ei saa murtaa sitä varten, että saisi levyn kopioiduksi. Jos suojaus jostain syystä estäisi levyn soimisen, sen saa murtaa vain soittamista varten.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

56
Mitä ovat tekniset suojaukset?

Tekniset suojaukset ovat ns. digitaaliajan lukkoja ja niiden avulla mahdollistetaan verkkokauppa. Tarkoituksena on, että asiakas saa tavaran vasta maksettuaan tai että hän voi käyttää tuotetta vain siihen tarkoitukseen, mistä on maksanut.

Suojausta voidaan käyttää Internetissä niin, että tuotteen pystyy vastaanottamaan vasta maksettuaan. Lisäksi suojauksilla voidaan rajoittaa mm. tuotteen digitaalista kopiointia. Sen sijaan sellaista lukkoa ei ole olemassa, joka estäisi äänilevyn analogisen nauhoittamisen – piuhaa pitkin toiselle tallentavalle CD-soittimelle tai nauhurille.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

53
Saako teokset kopioida mihin tahansa muotoon, esimerkiksi musiikin MP3-tiedostoiksi tai vanhan VHS-kasetin DVD-levylle?

Kyllä saa. Kopiointia ei yksityisessä käytössä ole rajoitettu eri tallennustapojen suhteen. Kopioimista ei kuitenkaan saa antaa ulkopuolisen tahon tehtäväksi eikä kopioituja teoksia tuoda julkiseen jakeluun (esim. kouluihin). Tehokkaita teknisiä suojauksia ei kuitenkaan saa kiertää.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

54
Onko yksityinen kotikopiointi yleistä?

Kyllä. Suomessa kopioidaan vuodessa vähintään yhtä paljon levyjä kuin niitä ostetaan laillisista kaupoista. Arvion mukaan suomalaiset kopioivat vuodessa laillisesti osapuilleen puoli miljardia tiedostoa, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo pyörii 2 miljardin euron paikkeilla.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

48
Laillisesta lähteestä saa kopioida yksityiseen käyttöön. Mitä tarkoittaa laillinen lähde?

Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on, että se tapahtuu laillisesta lähteestä. Kopioitavan teoksen on oltava laillisesti valmistettu ja välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Laittomia lähteitä ovat sen sijaan fyysiset piraattitallenteet sekä luvatta vertaisverkoissa tai luvattomassa nettiradiossa välitetyt teokset.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

77
Onko yksityinen kopiointia sallittua?

Kotikopiointi on yleistä ja sallittua. Lain mukaan laillisesta lähteestä hankittuja teoksia saa kopioida muutamia kappaleita omaan ja läheistensä käyttöön, mutta ei julkiseen esittämiseen tai myytäväksi. Kopioida saa esim. ostamiaan tai kirjastosta lainaamiaan CD-levyjä ja TV:stä saa tallentaa haluamiaan ohjelmia.

Sama ei kuitenkaan päde tietokonepeleihin tai -ohjelmiin, sillä niiden tekijänoikeussuoja on vahvempi ja määräytyy erikseen pelin tai ohjelman käyttölisenssissä. Pääsääntöisesti niistä saa ottaa vain laillisen käytön vaatiman varmuuskopion. Jos omistaa sekä pöytäkoneen ja kannettavan, ohjelmat pitää valtaosin ostaa erikseen kumpaankin.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

99
Saako YouTubesta ladata videoita omalle koneelle?

Ei saa. YouTuben käyttöehdot kieltävät videoiden tai niiden ääniraitojen kopioimisen omalle koneelle. Tämän lisäksi YouTubesta löytyy paljon materiaalia, joka on laitettu sinne kysymättä lupaa oikeudenhaltijoilta. Laittomasta lähteestä kopioiminen ei ole sallittua edes yksityiseen käyttöön.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

114
Löysin netistä ohjeet, miten voin ladata TV-kanavan nettipalvelun ohjelmia omalle tietokoneelleni. Saako näin tehdä? Eikö tämä ole yksityistä kopiointia?

Yksityinen kopiointi on sallittua, ellei sitä ole esimerkiksi sopimusteitse tai käyttöehdoin jotenkin rajoitettu. Useimpien nettipalveluiden käyttöehdot kieltävätkin sisällön tallentamisen omalle koneelle.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

3
Näin lehdessä jutun, jossa musiikkia luvatta tietoverkoissa jakaneelle tuomittiin sakkoja ja korvauksia. Mitä seurauksia piratismista voi olla?

Seuraukset voivat olla sekä rikos- että siviilioikeudellisia. Maksimirangaistus tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta ja tekijänoikeusrikkomuksesta sakko. Teknisten suojausten lain vastaisesta kiertämisestä ja kiertämiskeinojen tarjoamisesta rangaistus on maksimissaan yksi vuosi vankeutta.

Rikosoikeudellisen vastuun lisäksi oikeudenloukkaaja on velvollinen maksamaan oikeudenhaltijoille hyvitystä luvattomasta teosten käyttämisestä ja vahingonkorvausta. Hyvitysvelvollisuus ei edellytä huolimattomuutta vaan hyvitys tulee aina maksettavaksi loukkaajan tietoisuudesta riippumatta. Hyvitysvelvollisuus ei myöskään riipu tekijän iästä. Se on luonteeltaan käyttökorvaus ja vastaa sitä määrää, jolla teokset olisi saanut laillisesti käytettäväksi. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää tahallisuutta tai huolimattomuutta. Lisäksi luvatta valmistetut teokset ja oikeudenloukkauksessa käytetyt apuvälineet voidaan tuomita hävitettäviksi.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

47
Mitä tiedostoja voi jakaa Internetissä (esim. vertaisverkoissa)?

Ainoastaan niitä, joista tiedät, että oikeudenhaltijat ovat sallineet niiden jakamisen. Lisäksi voit jakaa itse tekemiäsi teoksia, jos et ole sopinut niiden oikeuksien hallinnoinnista jonkin tahon kanssa (tekijänoikeusjärjestö, kustantaja, levy-yhtiö).

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

49
Mistä tunnistan fyysisen piraattituotteen?

Piraattituotteen voi tunnistaa mm. alhaisesta hinnasta, heikosta painotyön laadusta ja poikkeuksellisesta myyntikanavasta. Merkki piraattituotteesta voi olla esimerkiksi se, että yhdellä DVD-levyllä on lukuisia elokuvia, tai että elokuva on hiljattain vasta tullut teatteriin. Lisäksi oikeudenhaltijamerkinnät ja levyihin prässätyt tunnisteet ovat usein puutteellisia. Lisätietoja täältä.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

47
Mitä tapahtuu jos myyn kopioituja levyjä tai pelejä?

Tällöin yksityistä kopiota käytetään muuhun kuin yksityisiin tarkoituksiin, joten kyseessä on tekijänoikeusloukkaus. Seurauksena saattaa olla rangaistus- ja korvausvastuu.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

72
Voiko piratismista jäädä kiinni?

Voi ja näin jatkuvasti tapahtuukin. Suomessa mm. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) valvoo fyysisiä piraattimarkkinoita sekä netissä tapahtuvaa laitonta tiedonsiirtoa.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

46
Miksi piratismi on kiellettyä?

Piratismi heikentää kulttuurialaa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Ei ole oikein hankkia luvatta ja maksamatta toisen työn tuloksia, joita tekemällä tämä yrittää elää. Se on epäreilua sekä taiteilijoita ja alan yrittäjiä kohtaan että niitä kohtaan, jotka ostavat musiikkinsa laillisesti.Piraatit saavat taloudellista hyötyä maksuttomien tuotteiden muodossa. Nettipiratismi on nykyään suurempi riski kulttuurintekijöille kuin perinteinen piratismi.

Piraattisivustoja ylläpidetään rahatuloilla, jotka saadaan sivustoilla esillä olevista mainoksista ja / tai asiakkaiden kuukausimaksuista. Senttiäkään tästä rahasta ei mene niille tekijöille, joiden teoksia on sivustolla ladattavissa.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

51
Onko sekä jakaminen että lataaminen nykyään kiellettyä?

Kyllä, laki kieltää molemmat. Lataamisesta voi joutua maksamaan hyvityksiä oikeudenhaltijoille. Jakamisesta voi hyvitysten lisäksi tulla sakkorangaistus tai vankeutta.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

54
Mitä laki sanoo piratismista?

Piraattituotteiden myynti ja maahantuonti, myös omaan yksityiskäyttöön, on kiellettyä. Luvaton tiedostojen jakaminen ja lataamien Internetissä on laitonta.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

52
Mitä on piratismi?

Se on toisten tekemien elokuvien, tietokonepelien- ja ohjelmien, äänilevyjen yms. tallenteiden laitonta valmistusta ja myyntiä.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK

53
Laillisesta lähteestä saa kopioida yksityiseen käyttöön. Mitä tarkoittaa laillinen lähde?

Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on, että se tapahtuu laillisesta lähteestä. Kopioitavan teoksen on oltava laillisesti valmistettu ja välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Laittomia lähteitä ovat sen sijaan fyysiset piraattitallenteet sekä luvatta vertaisverkoissa tai luvattomassa nettiradiossa välitetyt teokset.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

76
Onko yksityinen kopiointia sallittua?

Kotikopiointi on yleistä ja sallittua. Lain mukaan laillisesta lähteestä hankittuja teoksia saa kopioida muutamia kappaleita omaan ja läheistensä käyttöön, mutta ei julkiseen esittämiseen tai myytäväksi. Kopioida saa esim. ostamiaan tai kirjastosta lainaamiaan CD-levyjä ja TV:stä saa tallentaa haluamiaan ohjelmia.

Sama ei kuitenkaan päde tietokonepeleihin tai -ohjelmiin, sillä niiden tekijänoikeussuoja on vahvempi ja määräytyy erikseen pelin tai ohjelman käyttölisenssissä. Pääsääntöisesti niistä saa ottaa vain laillisen käytön vaatiman varmuuskopion. Jos omistaa sekä pöytäkoneen ja kannettavan, ohjelmat pitää valtaosin ostaa erikseen kumpaankin.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

97
Törmäsin epäilyttävään streaming-palveluun, jossa näytetään leffoja ja sarjoja todennäköisesti luvatta. Onko tällaisen palvelun käyttäminen laitonta, vaikka en lataa / jaa mitään itse eteenpäin?

Suoratoistopalveluista katsellessa tai kuunnellessa syntyy yleensä väliaikaisia kopioita, esimerkiksi koneen välimuistiin. Koska tällaisia kopioita ei ole valmistettu laillisesta, oikeudenhaltijan luvalla yleisön saataville saatetusta aineistosta, ne ovat laittomia vaikkei niitä jakaisikaan eteenpäin. On lisäksi hyvä muistaa, että käyttämällä laittomia palveluita tulee samalla tukeneeksi niiden toimintaa - monet laittomat suoratoistopalvelut saavat mainostuloja, joista ne eivät kuitenkaan maksa senttiäkään niille tekijöille, joiden teoksia on palvelun kautta luvattomasti saatavilla.

Tähän kysymykseen vastasi: TTVK ry

7
Opetan yliopistolla. Voinko laittaa artikkelissa julkaistun kaaviokuvan luentokalvoihini?

Tekijänoikeuslain mukaan julkistetuista teoksista saa ottaa hyvän tavan mukaisia sitaatteja. Sitaattien tulee olla oman esityksen tukena ja perustella tai havainnollistaa sitä. Jos kuvan sisällyttäminen kalvoihin toteuttaa tämän vetoamisfunktion, saat sisällyttää kuvan kalvoihisi lupaa kysymättä. Tekijä ja lähde on mainittava alalla noudatettavan hyvän tavan mukaisesti. Tekijänoikeus ei myöskään ulotu teosten tietosisältöön kuten tutkimustuloksiin, kaavoihin tai teorioihin, ainoastaan omaperäiseen tapaan esittää ne. Teosten sisältämät tiedot yms. ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

73
Saanko tallentaa kameralla koulun kevätjuhlan musiikkiesitykset ja näytelmät?

Puheiden sekä musiikki- ja näyttämöesitysten taltioimiseen tarvitaan useimmiten sekä tekijän että esittäjän lupa.

Vanhemmat saavat toki yksityiseen käyttöön. kuvata videokameralla lastensa esityksiä

Oppilaiden tai opettajan elävän esityksen tilapäiseen tallentamiseen ei tarvita lupaa. Tätä tallennetta voi käyttää vain tilapäisesti opetuksessa, ei muuhun tarkoitukseen. Voit esimerkiksi soittaa tilapäisesti tallennetun musiikkiesityksen oppitunnilla.

 

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

46
Ajattelimme kerätä leirikoulurahaa myymällä oppilaiden kuvittamia joulukortteja. Mitä pitää huomioida?

Oppilaan tekemä joulukortti voi hyvinkin olla suojattu kuvataiteen teos. Tällöin sen käyttämiseen tarvitaan lupa. Mikäli oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

48
Voinko laittaa koulun kotisivuille oppilaiden ottamia valokuvia, tekemiä piirustuksia tai kirjoittamia tekstejä?

Oppilaalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä aineistoon, kuten piirustuksiin tai kirjallisiin opinnäytetöihin. Tällaisen teoksen käyttäminen esimerkiksi koulun kotisivuilla edellyttää oppilaan suostumusta. Jos oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

70
Voinko kopioida Internetistä löytämäni lehtiartikkelin ja liittää sen PowerPoint-esitykseeni, jota käytän oppitunnilla?

Opetus- ja kulttuuriministeriön kouluille hankkima lupa ei kata digitaalista kopiointia. Digitaalista kopiointia on muun muassa kopiointi Internetistä osaksi PowerPoint-esitystä. Oppilaitoksille tarkoitettuja digilupia voit tiedustella Kopiostosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

49
Miten voin käyttää dokumenttikameraa oppitunnilla?

Dokumenttikameralla voi oppitunnilla näyttää kirjoja, lehtiä ja muita julkaisuja piirtoheittimen tapaan. Julkaisun voi heijastaa datatykillä oppilaiden katsottavaksi. Näytettävää sivua ei saa kuitenkaan ilman lupaa tallentaa pysyvästi esimerkiksi kameran muistiin, muistitikulle tai tietokoneeseen. Oppilaitoksille tarkoitettuja digilupia voit tiedustella Kopiostosta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

73
Voinko valokopioida työkirjaa, josta painos on loppuunmyyty?

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima valokopiointilupa ei koske työ- ja harjoituskirjoja. Niitä saa kopioida opetusta varten vain, jos on hankkinut erikseen luvan kirjan kustantajalta ja tekijöiltä. Työ- ja harjoituskirjat ovat kopioinnille erityisen haavoittuvaa aineistoa, eivätkä kustantajat ja tekijät ole tästä syystä halunneet sallia niiden kopiointia. Tarvittavan luvan saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä teoksen kustantajaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

95
Tarvitsenko luvan, kun käytän elokuvaa opetuksessa?

Kyllä, elokuvien esittämiseen oppilaitoksessa tarvitaan aina lupa. Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä, ja julkiseen esittämiseen tarvitaan tekijän lupa. Lupa tarvitaan, vaikka esittäisit elokuvasta vain lyhyitä, muutaman minuutin näytteitä. Kotimaisten elokuvien opetuskäyttöluvat saat Tuotoksesta.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

68
Voinko näyttää opetuksessa videopätkiä sitaattisäännöksen nojalla?

Sitaattioikeus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi. Tyypillisimmillään tästä on kyse tieteellisessä työssä, jossa muiden julkaisemia ajatuksia käytetään osana omaa julkaisua. Sitaattioikeus ei siis mahdollista esimerkiksi elokuvan tai sen osan käyttämistä opetustilanteen havainnollistamis- tai elävöittämistarkoituksessa. Uutta teosta luotaessakin lainaus voi tapahtua vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Oikeuskäytännössä käyttöoikeus on usein rajoitettu muutaman sekunnin kestoisen kohtauksen käyttöön.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

71
Saako YLE Areenaa käyttää opetuksessa?

Kyllä! Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet YLE Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä. Opetuksessa voidaan käyttää Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvat eivät kuitenkaan kuulu luvan piiriin eikä ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua.

Tähän kysymykseen vastasi: Tuotos

80
Saako YouTubesta näyttää videopätkiä opetuksessa?

YouTuben palveluehtojen kohdassa 5.1 L todetaan palvelun olevan tarkoitettu ainoastaan henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöön. Oppilaitoksessa tapahtuva esittäminen on julkista esittämistä, joten palveluehtojensa mukaan YouTubea ei voida opetuksessa käyttää. Tämän lisäksi tekijänoikeuslain mukaan teoksen julkinen esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa teoksen tekijältä tai oikeudenhaltijalta (tosin vaikka luvan tässä tapauksessa saisi, niin YouTuben käyttöehdot olisivat edelleen esteenä asialle).

 

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

103
Saako CD-levyltä esittää musiikkia koulun aamunavauksessa, joka välitetään keskusradion kautta?

Kyllä saa. Koulun järjestämissä tilaisuuksissa, jotka liittyvät opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, voi esittää elävää musiikkia tai soittaa musiikkia äänitteeltä.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

92
Mitä tekijänoikeusjärjestöjä Suomessa on?

Suomessa on kuusi tekijänoikeusjärjestöä: Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto, Teosto ja Tuotos. Järjestöt edustavat yhteensä noin 89 000 suomalaista tekijää, esittäjää ja kulttuurialan yrittäjää.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

36
Mihin tekijänoikeusjärjestöjä tarvitaan?

Teokset ovat oikeudenomistajien omaisuutta, jonka käyttöön pitää pyytää kaikilta oikeudenomistajilta lupa ja maksaa käytöstä korvaus. Tietyillä aloilla olisi käytännössä mahdotonta hankkia luvat ja hoitaa korvaukset jokaisen oikeudenomistajan kanssa erikseen.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

26
Kuinka paljon muusikot ja säveltäjät saavat tekijänoikeuskorvauksia?

Ammattimaisesti säveltävät ja sanoittavat saavat Teosto-korvauksia noin 2000 euroa vuodessa (mediaanitulo). Muusikoiden ja laulajien saamat Gramex -korvaukset ovat keskimäärin 550 euroa vuodessa. Nämä vaihtelevat yksilöittäin suuresti, koska niitä maksetaan hyvin tarkasti siinä suhteessa kuin heidän musiikkiaan soitetaan.

Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi

71

Etkö löydä etsimääsi?

Kysy meiltä! Vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian. Valikoidut kysymykset vastauksineen julkaistaan (anonyymisti) Usein kysytyissä kysymyksissä. Ruksilla merkityt kentät ovat pakollisia.

Palaute

Ruusuja tai risuja? Kommentteja tai ehdotuksia? Lähetä meille palautetta alla olevan lomakkeen kautta. Ruksilla merkityt kentät ovat pakollisia.

Kuukauden kysymys

Voiko valokuvaa tai muuta kuvitusta siteerata? ›

Suosituimmat

Saako YouTubesta ladata videoita omalle koneelle? ›

Saako YouTubesta ladata videoita omalle koneelle? ›

Saanko laittaa omaan videooni ääniraidaksi mielimusiikkia omistamiltani levyiltä? ›