Mitä on tekijänoikeus?

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa – nämä ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Kenen työtä tekijänoikeus suojaa?

Harrastamme kulttuuria päivittäin monipuolisesti. Harvoin kuitenkaan pysähdymme ajattelemaan, että jokaisen kirjan, sarjakuvan, elokuvan, maalauksen tai laulun takana on yhden tai usean ihmisen tekemä työ. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi. Teoksen tekijä saa siihen tekijänoikeuden.

Käytännössä tekijänoikeuslain mukaista suojaa saa kolme tahoa:

  • Teoksen tekijä, kuten kirjailija tai säveltäjä, saa suojaa teokselleen.
  • Teoksen esittäjä saa suojaa omalle esitykselleen tai tulkinnalleen esittämästään teoksesta.
  • Teoksen rahoittava yrittäjä, esimerkiksi kirjan kustantaja tai elokuvan tuottaja, saa suojaa syntyvälle tuotteelle. Tällainen suoja syntyy joko suoraan lain perusteella tai ostamalla oikeudet tekijöiltä tai esittäjiltä.

Mihin tekijänoikeutta tarvitaan?

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä. Se varmistaa luovuuden jatkumisen ja tekijöiden toimeentulon.

Valtaosalla taiteilijoista ei ole kuukausipalkkaa. Tekijän tulot riippuvat usein siitä, kuinka paljon heidän töitään myydään, julkaistaan, esitetään tai käytetään. Tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Tekijänoikeus antaa tekijälle mahdollisuuden määrätä teoksensa käytöstä ja myydä sitä eteenpäin. Käytännössä tekijät myyvät käyttöoikeuksia teokseensa korvauksia vastaan.

Esimerkiksi sarjakuvapiirtäjä voi myydä kustantajalle oikeuden julkaista sarjakuva kirjana, TV-tuottajille oikeuden toteuttaa se animaationa ja ehkä kirjapainolle oikeuden käyttää hahmojaan oppimateriaaleissa. Kukin teosta käyttävä yritys maksaa piirtäjälle vain siitä viipaleesta, mihin itse teosta käyttää. Näistä eri siivuista koostuu taiteilijan leipä.

Jokainen luovan alan yrittäjä toimii samaan tapaan. Hän myy tuotteisiin käyttöoikeuksia käytön laajuutta vastaavaan hintaan: suoratoistopalvelujen ohjelmatarjonnan saa katseltavakseen 10–20 euron  kuukausimaksulla, mutta oikeus esittää elokuva teatterissa tai muussa julkisessa tilaisuudessa maksaa enemmän.

Ilman tekijänoikeutta kulttuurin ja viihteen tekeminen ja tuottaminen ei olisi kannattavaa, sillä kuka tahansa voisi omia kenen tahansa työn itselleen ja hyötyä rahallisesti toisen työn tuloksesta. Tekijänoikeus siis mahdollistaa sen, että meillä on ja meille syntyy vastaisuudessakin uutta kiinnostavaa luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa.

Etsitkö lisätietoa? Selaa läpi Usein kysytyt kysymykset!

Etkö löydä etsimääsi?

Kysy meiltä! Vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian.

Kysy täältä ›

Palaute

Ruusuja tai risuja? Kommentteja tai ehdotuksia? Lähetä meille palautetta alla olevan lomakkeen kautta.

Anna palautetta tästä ›

Lataa materiaalia

Esite – Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ›
(pdf)

Esite – Tekijänoikeuden loukkaukset ›
(pdf)

Aiheeseen liittyvää

Usein kysytyt kysymykset ›
Linkkejä ›
Tekijänoikeuslaki (Finlex) ›