Gramex

gramex_flat-mic

Tekijänoikeuskorvaukset ovat elintärkeitä kotimaiselle musiikkikulttuurille. Muusikoille, kapellimestareille, laulajille ja äänitteiden tuottajille ne kerää Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tekijänoikeusyhdistys Gramex ry.

Musiikkialan järjestöjen vuonna 1967 perustama Gramex ry on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien voittoa tavoittelematon tekijänoikeusyhdistys, joka edustaa yli 45 000 kotimaista ja lukemattomia ulkomaisia esittäviä taiteilijoita ja äänitteiden tuottajia sekä palvelee liki 30 000 musiikkia käyttävää yritystä ja yhteisöä. Muusikkojen ja tuottajien edustajat käyttävät Gramexin hallituksessa päätösvaltaa.

Mitä Gramex tekee?

Sääntöjensä mukaan Gramex valvoo ja edistää äänitteillä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksia, kerää heille korvauksia ja edistää alan toimintaedellytyksiä. Gramex kerää korvauksia myöntämällä käyttölupia äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen sekä musiikkivideoiden esittämiseen.

Gramexin korvaushallinnointi on kustannustehokasta. Liki yhdeksän kymmenesosaa kerätyistä korvauksista menee musiikille, lopuilla katetaan korvaushallinnoinnin kulut.

Laki sanoo, mistä korvaus

Tekijänoikeusjärjestö ei itse päätä, millainen musiikin käyttö oikeuttaa korvaukseen. Se säädetään laissa. Gramex-korvauksia kerätään, kun cd-levyä tai muuta äänitemusiikkia esitetään julkisesti tai tallennetaan muuhun kuin yksityiskäyttöön tai kun musiikkivideoita esitetään julkisesti.

Korvauksia maksavat muun muassa radioasemat, taustamusiikkia käyttävät kaupat ja laitokset, taustamusiikkikoosteiden tallentajat sekä av-tuottajat.

Kauppojen, ravintoloiden ja julkisten tilojen taustamusiikin suhteen on hyvä muistaa, että äänitemusiikin esitystekniikka ei vaikuta siihen, meneekö siitä korvaus. Musiikki on musiikkia, soi se sitten radiosta, tietokoneelta, CD-levyltä, mp3-soittimelta tai kännykästä.

Gramex edistää kotimaista musiikkia

Gramex tukee Musiikin edistämissäätiö MES:in, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen sekä Finnish Music Quarterlyn toimintaa. Gramexin yhteydessä toimiva Esittävän säveltaiteen edistämiskeskus tukee vuosittain erilaisia esittävän säveltaiteen hankkeita, vientiä ja taiteilijoiden työskentelyä noin 2 miljoonalla eurolla.

Missä asioissa kääntyä Gramexin puoleen?

Gramex palvelee sekä korvauksen maksajia että korvauksensaajia. Kun laki edellyttää käyttölupia tai korvauksia äänitemusiikista, Gramex auttaa niiden hoitamisessa. Musiikin käyttäjän olisi vaikeaa hoitaa luvat ja korvaukset yksittäin monien tuhansien kotimaisten ja ulkomaisten muusikoiden kanssa. Tekijänoikeusjärjestö toimii linkkinä tässä välissä.

Otat kaikkein helpoimmin yhteyttä Gramexiin alla olevista linkeistä löytyvien yhteystietolomakkeiden kautta:

Musiikin käyttäjät

Korvauksensaajat

Yhteystiedot

gramex_1

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry

Pieni Roobertinkatu 16
00120 HELSINKI

Puh: 09 6803 400
Fax: 09 6803 4010

http://www.gramex.fi/ ›

Gramex linkkejä

ePalvelut ›
Tietoa Gramexista ›
Musiikin edistämissäätiö ›